Oct 12

Delirul în care a fost aruncată TVR trebuie oprit cât mai repede. Ne confruntăm cu două mari probleme:

1. Lipsa producţiei şi a unei grile de programe normale duce zi de zi la scăderea audienţelor. În scurt timp, media zilnică a ratingului (all urban, all day) va coborî sub 0,5. Sunt din ce în ce mai multe tronsoane cu audienţă 0,0. Programe care au încărcare de publicitate datorită audienţei nule nu generează GRP, deci niciun ban. La aceste cote de audienţă TVR nu mai poate produce decât infim de puţini bani din publicitate chiar dacă spaţiul dedicat ar fi ocupat integral. Pe de altă parte, prăbuşirea audienţelor pune sub semnul întrebării dacă şi cât îşi mai face astăzi TVR misiunea publică. Dacă politicienii şi ţuţării lor numiţi şefi la TVR nu ştiu asta, nu-i interesează sau poate tocmai la această situaţie vor să ajungă, noi trebuie să ne îngrijim ca televiziunea publică să nu ajungă să fie făcută ţăndări, să oprim cursul căderii pentru a întoarce lucrurile înapoi spre normalitate.

2. Campania de denigrare a Televiziunii Române şi a angajaţilor ei dacă este corelată cu oprirea funcţionării normale a TVR creează în percepţia publică imaginea falsă că răul este în interiorul instituţiei, acoperind astfel cauzele adevărate ale actualului dezastru: pagube sistematic produse din incompetenţă şi de jafurile comise de unii dintre conducători SRTv impuşi de partidele politice. Spre exemplu, în cazul dlui Săftoiu avem de a face cu un politician, colaborator al serviciilor secrete, impus cu obstinaţie de un partid politic, împotriva evidenţei incompetenţei sale şi a cârdăşiei în care a intrat cu persoane dubioase, activitatea sa producând în trei luni un adevărat dezastru. Atacul mediatic asupra televiziunii publice (nu mă refer la componenta adevărată care ţine de realităţile inadecvate în care s-a aflat TVR, ci la partea dominantă de minciună cu care s-a amestecat, ca în orice manipulare care se vrea eficientă) aduce mari prejudicii şi, după cum se vede, este întreţinută de însuşi Elwis C. Săftoiu prin interviurile provocatoare pe care le dă în mediile ostile televiziunii publice.

Aceste două situaţii măcar şi sunt suficiente pentru a ne alarma: TVR se află în mare pericol! Nu pun în discuţie acum dacă întreaga situaţie este generată şi întreţinută de un plan de distrugere sau dacă e rodul debandadei în care ne află ţară, al degringoladei politice şi al lipsei preocupării guvernanţilor pentru interesul naţional. Luând în considerare doar situaţia de fapt, putem spune că se impune urgent intrarea în normalitate, adică repornirea activităţii în TVR, stabilirea urgentă a unei grile de programe care să ţină cont de precaritatea situaţiei economice, dar care să arate că TVR nu a murit aşa cum îşi doresc unii.

P.S. 1: Mi-a parvenit o scrisoare pe care dna Hossu Longin mi-a adresat-o expediind-o altora… Răzbate multă durere din glasul celei care trăieşte drama de a vorbi despre propria persoană doar începând cu anii de după Revoluţie. Trebuie să fie traumatizant să-ţi ascunzi trecutul – presa ideologică, emisiunile Omagiu, activismul fruntaş în rândurile Partidului Comunist, convieţuirea în delaţiune etc. La fel de traumatizant trebuie să fie să încerci mereu să acoperi oportunismul pe care l-ai căpătat în acei ani de comunism glorios trăit şi care azi te fac una să gândeşti, alta să spui şi altceva să faci. Să spui că e criză şi că nu mai sunt bani de producţie în TVR, dar să pleci în delegaţie în străinătate. Să spui că nu încasezi salariu, dar să iei drepturi de autor pe reluări şi pe casete produse de TVR Media cu forţa şi nevândute. Să-i plângi în public cu talent şi jale pe profesionişti, dar să votezi concedierea lor. Să acoperi incompetenţa şi ilegalităţile unui coleg de partid pus şef la TVR doar pentru că ştii că dominându-l îl poţi manipula şi folosi pentru propriile interese etc… Dna Hossu Longin explicându-se se acuză, punându-se în situaţia jenantă de a o privi cu compătimire.

P.S. 2: Se pare că a apărut o modificare de sumar în grila de sâmbătă a TVR 1: transmisia meciului de divizia a doua CSM Constanţa – Dunărea. Carul şase o fi deja acolo, pe criza asta? Comentator o fi Emil Hossu Longin?… Dacă e ordin de la Dl Zgabercea, ce mai contează?!

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

5 Responses to “Oportun şi oportunism în TVR”

 1. mara Says:

  da, EHL va comenta meciul

 2. sara Says:

  Dl Saftoiu a incalcat grav, printre alte multe acte normative, CODUL DE CONDUITA A ANGAJATULUI TVR! Presupun:) ca si in contractul individual de munca, incheiat pe functia de Director-General apare aceasta clauza, citez: “Codul de conduită va fi considerat clauză a contractului individual de muncă al personalului de specialitate şi al celui de conducere din SRTv, iar nerespectarea lui este considerată ca fiind abatere deosebit de gravă şi va atrage sancţiuni disciplinare şi patrimoniale asupra persoanei vinovate pentru prejudiciul material şi/sau moral adus SRTv.”. Daca nu l-a citit, desi e platit de TVR ii punctez doua articole:

  -art.1-1. Personalul de specialitate şi de conducere al SRTv are obligaţia de a respecta în întreaga sa activitate profesională principiile care guvernează potrivit legii activitatea Televiziunii Române, cum sunt imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea, pentru a nu aduce prejudicii de percepţie a publicului asupra SRTv.

  art.6-Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputaţie proastă. Nici o activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi pe teme controversate, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR.

  Ma opresc doar la conduita….caci Statutul ziaristui TVR nu l-ar putea intelege, caci nu stie cu ce se mananca aceasta meserie!

 3. Daniel Says:

  Carul 6 nu va fi acolo si niciun alt car din tvr…

 4. Radu Says:

  Buna seara D-ul Nicolau…Carul 6 din TVR este maine la meciul de Rugby din Bucuresti iar, de la Constanta meciul de fotbal va fi transmis probabil cu Carul D-ului Zgabercea..Va spun in cunostinta de cauza deoarece lucrez la Servicul Care de Reportaj din TVR.

 5. Vlad Says:

  Orwell era un vizionar sau doar a reusit sa traduca in imagini un sistem social?
  Descopar in tv personaje care seamana izbitor cu cele din filmul lui.Poate imaginatia mea a luat-o razna.

Adauga un comentariu