Jun 20

Problemele României, frământările ei se regăsesc, la scară redusă, în zbaterile din TVR. Televiziunea română este oglinda în care se reflectă chipul ţării, zâmbind rar, cel mai adesea schimonosit de durere. Această relaţie fractală în care partea vede întregul a făcut ca toate bolile României să fie şi suferinţele trăite la modul acut de TVR. Şi cum mai degrabă se lipesc cele rele, peste cele bune trecându-se uşor şi în grabă, molimele mari ale jafului şi incompetenţei au bântuit în TVR, pustiind-o în ultimii ani.

Există, poate, o toleranţă exagerat de mare la rău, ce se sprijină pe indiferentismul „dacă mie îmi merge astăzi bine, nu-mi pasă de ceilalţi” şi pe atitudinile duplicitare dobândite ca un reflex de adaptare la desele schimbări de putere. Individualismul urban amestecat cu lăcomia face ravagii. Dacă eşti şi şantajabil, şi pofticios de putere, atunci eşti cea mai bună unealtă în mâna lui Traian Băsescu. Acest mecanism a generat conducerile din TVR în ultimii şapte ani, iar rezultatele se văd astăzi şi nu contenim să ne mirăm cum de a fost posibil acest dezastru.

Purtându-şi amintirea unor trecuturi neasumate şi în lipsa unei înnoiri duse până la capăt, TVR a cărat după ea multe dintre cancerele care au măcinat-o chiar dinainte de Revoluţie. Starea toxică este dată de agenţii politici sub acoperire de jurnalişti, care dezechilibrează continuu atitudinea ce ar trebui să decurgă din asumarea misiunii de televiziune publică, dar şi de ceilalţi „miliţieni” care sunt mereu de partea celor de la putere. Este dată de frica intrată în fibra acelor teverişti care ajung doar să supravieţuiască şi nu să-şi trăiască demn condiţia de profesionişti într-o instituţie publică. Conştiinţele strivite de acceptarea sub-vieţuirii s-au transformat într-o masă aproape amorfă, pe placul politicienilor şi al şmecherilor puşi pe căpătuială, şi i-au făcut pe aceştia să considere starea de letargie specifică din TVR ca o garanţie că acolo mămăliga nu poate exploda. Pe aceasă siguranţă s-au bazat ani la rândul cei care au văzut în TVR doar o feudă pe care din când în când o pot poseda.

Şi totuşi… mămăliga e pe cale să le explodeze în faţă. Din ce în ce mai multe conştiinţe se trezesc, dându-şi seama că frica e doar în mintea lor. Că suntem ceea ce gândim. Să fie semnul că şi România, la scara întregului, începe să-şi redobândească luciditatea şi curajul de a-şi asuma viitorul, prim pas spre redobândirea demnităţii şi, implicit, a bunăstării? Ce greu e să trăieşti normalitatea în România!

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

9 Responses to “TVR – o Românie în mic”

 1. dinu margarint Says:

  eu cred in tvr foarte tare si mai cred ca daca se iau deciziile corecte intr-un an suntem in profit. daca taxa tv ar fii 7 lei dupa un calcul rapid, la 5 milioane de familii s-ar strange cam 150-200 milioane de euro pe an, evident daca se pune la punct sistemul de incasare. daca televiziunea ar face un set de dvd-uri cu ce ai mai bun in arhiva ar mai fii vreo 60 de milioane de euro pe an, asa ca ne putem plati si salariile, putem moderniza si televiziunea si asa mai departe! eu unul recomand si un studiu de piata door-to-door sa vedem ce ar dori publicul sa vada la tvr si atunci iti poti negocia banii din reclame altfel.

 2. Aya Says:

  Astazi este ziua de nastere a lui Adrian Nastase.

  Ii doresc sa fie fericit intru multi ani- si sa i se implineasca toate gandurile bune.

  “Forever trusting who you are
  And nothing else matters”
  (Metallica- “Mothing else matters”

  http://www.youtube.com/watch?v=TJJ_qnoF_yI

 3. Aya Says:

  @

  Valentin

  La multi ani!

 4. Aya Says:

  Pentru cei care nu au aflat:

  Vineri 22 iunie, la orele 17,00, suntem asteptati la Spitatul de Urgenta “Floreasca” sa-i fim alaturi lui Adrian Nastase.
  Andrei Nastase va citi, public, scrisoarea- testament lasata de tatal sau.

  In 22 iunie este ziua de nastere a lui Adrian Nastase.

  Veniti sa-i fim aproape!

 5. Un gând într-un rând şi-un pic # 30 | Vultureşti Says:

  [...] rând şi-un pic # 30 Posted on 22 June 2012 by Doru Sinonimul pentru deschimonosirea României în mic? Reîntoarcerea domnului Valentin Nicolau în Consiliul de Adminstraţie al Televiziunii Române! [...]

 6. Socrate Says:

  Felicitari pentru alegerea dvs. ca membru al CA al TVR. Dupa cum spune EVZ, președintele TVR este numit de către Parlament dintre membrii titulari ai Consiliului de Administrație. Sper sa fiti numit de Parlament presedinte al TVR, intrucat cred ca sunteti singurul care ar putea redresa TVR-ul. Mai sper ca, chiar daca, conform protocolului USL postul ar reveni PNL-ului, PNL-ul sa inteleaga si el acest lucru.
  La multi ani.

 7. nadia Says:

  Din cand in cand, Dumnezeu se mai indura de rugaciunile mele si-mi face cate un cadou. Ultimul cadou sunteti dumneavoastra iesit fruntas din confruntarea cu vechii si stra-vechii institutiei!.Recunosc ca am sperat cu pumnii stransi dar stiu si ce viermuiala de tovarasi cu trese, mantale si colane bantuie de 36 de ani pe aici asa ca, roman patit, mi-am asternut si de-o inmormantare mioritica.Acum ca sunteti in CA mi-a revenit cheful de viata! Sperantele mele nu sunt personale si financiare.Consider ca redresarea institutiei si depolitizarea ei la un nivel acceptabil, cat sa nu ne mai urasca telespectatorii si cat sa nu se mai fure cum s-a furat, este un tel indeajuns de greu.Daca s-o intampla o minune si veti deveni PDG, ei, atunci vad un sir lung de directori incompetenti si spagari facandu-si boccelutele si luand din proprie initiativa drumul spre iesire.Pana atunci bine ati revenit stimate domn! Tare mi-a fost dor de dumneavoastra. Sa fiti sanatos si sa aveti chef de lupta! Atentionare:in TVR injunghierile pe la spate se fac luand victima de brat si zambindu-i dragastos! Inainte de-a veni la noi nu uitati sa va stropiti cu apa sfiintita.Nici o cruciulita la purtator nu v-ar strica.Va multumesc ca ati candidat.

 8. G. Says:

  Dle Nicolau, felicitari. De doua ori, sunt doua pretexte. Am citit declaratia dv referitoare la pacientul care trebuie operat urgent. Sper si IMI DORESC sa fie identificate CORECT acele “excrescenţe”. Depinde cine sunt persoanele care ne vor evalua….. Cred insa ca toti teveristii onesti, muncitori si fara pile vor ca operatiunea sa fie transparenta si corecta. Speranta moare ultima:) Ramin observator fidel si cititor de blog, evitand (pe cat posibil) sa mai comentez. Intr-un post anterior pomeneam ceva de linguseala celor care vor vrea sa va intre “pe sub piele”….. asa ca nu vreau sa las loc la interpretari. Spor la treaba!

 9. Antoniu Poienaru Says:

  D-le Nicolau,
  De dimineata am primit urmatorul mesaj: “Nu am numarul tau de telefon. Avem o reclamatie de la Nicolau ca am fraudat alegerile de la Cluj. Ne-ar ajuta un punct de vedere de la observatorul acreditat la cluj.\
  Romeo Couti 07..”
  Am fost observator acreditat din partea patronatului de presa RoMedia la alegerile de la TVR Cluj. I-am trimis punctul meu de vedere pe mail d-lui dir Romeo Couti al Tvr Cluj, pentru a vi-l trimite. Nu am primit niciun raspuns pana la aceasta ora, daca a fost trimis sau nu catre dvs punctul meu de vedere. Pe blog aveti raspunsul meu http://antoniupoienaru.finantare.ro/2012/06/22/valentin-nicolau-contesta-alegerile-de-la-tvr-cluj/
  Felicitari pentru castigarea alegerilor!

Adauga un comentariu