Jan 20

Dacă deschizi EvZ, ziar cu moliciunea hârtiei igienice preferate de Traian Băsescu,  sau postul B1TV, televiziune autosatisfăcută de preşedintele ei, iar apoi te uiţi în stradă, trăieşti o acută senzaţie schizoidă. Realitatea de afară şi irealitatea din presa slugarnică duc absurdul dincolo de imaginaţie. Când minciuna devine grosolană, când se simte nevoia de a deforma brutal viaţa, e semn că frica guvernaţilor e mare.

Procesul de evacuare a uneia dintre cele mai toxice garnituri politice din câte a cunoscut România este ireversibil. Nu pentru că sunt două sute, două mii sau douăzeci de mii de manifestanţi în Piaţa Universităţii, ci pentru că sunt cincizeci-şaizeci de locuri în ţară unde românii au ieşit în acelaşi timp din case ca să-şi strige disperarea. Într-unul dintre aceste locuri manifesta acum câteva zile un singur cetăţean! Dar manifesta! Semănând vrajbă, Băsescu culege furtuna durerilor acumulate şi nu înţelege că demonstranţii din stradă nu sunt încă toţi în stradă, că nemulţumiţii din România rămân la fel de îndârjiţi şi mergând la serviciu, şi stând în faţa televizoarelor. E doar o problemă de timp. Întreg corpul ţării a fost cuprins de febră, doar că temperatura nu e încă maximă. Părea o boală pe care o s-o ducem mult şi bine, târâindu-ne existenţa de pe-o zi pe alta. Boala lungă, moarte sigură! Anticorpii societăţii revoltându-se trezesc la viaţă trupul letargic – o reacţie organică a României care vrea să supravieţuiască răului din interior.

Motivele ieşirii în stradă sunt foarte diverse, foarte colorate atitudinile, expresiile şi vocalizările. Ca şi cum s-ar fi desfăcut o strânsoare şi timpul deconturilor a venit brusc pentru toţi şi pentru toate. Oricare ar fi nemulţumirile sau indignările, ele se subsumează dezgustutului faţă de clasa politică ce şi-a consolidat în ultimii ani „ideologia” jafului şi a incompetenţei. Cei mai mulţi din cei care fac astăzi politică o fac doar pentru a avea acces la resurse. Politica a devenit un domeniu explicit de activitate economică, cel mai profitabil. Partidul a ajuns organizaţia ce deschide găştii calea spre comisioane, năvala spre vistieria statului. Garanţia unei prăduiri cât de mici, marele prăpăd revenind marilor politicieni, în frunte cu preşedintele României.

De aceea procesul este ireversibil. Ce vedem astăzi în stradă se va domoli sau se va intensifica. Va fi înăbuşi sau se va aţâţa, dar nu se va stinge cu adevărat până ce nu se va schimba ceva fundamental. O altă minciună, mai puternică şi mai eficientă decât cele de până acum?… Soluţiile venite din aceeaşi paradigmă nu vor face decât să întârzie, vor amâna deznodământul. Este semnul epuizării unui tip de societate. Nemaiavând limite în tâlhărie şi minciună, politicienii au anulat aproape toate posibilităţile de resetare a aceluiaşi joc-mascaradă în care puţini se fac că guvernază în numele celor mulţi şi pentru cei mulţi, dar în fapt îi tâlhăresc fără scrupule. Transa hipnotică de autoritate prin care puterea îşi ţine poporul inert în minciună nu mai funţionează.

Soluţia unui adevăr încă neconturat?… Ceva lipseşte ca problema să-şi găsească rezolvarea. Seducătorul! Cine îi mai poate face din nou pe oameni să creadă că viaţa socială nu va fi aceeaşi cacialma în care, pe oricine ar paria ei, cetăţenii, câştigă invariabil politicienii?

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

3 Responses to “Ieşirea din transă – proces ireversibil”

 1. Andi Caragea Says:

  Uite ce scriam și eu acum câteva ore pe facebook:
  După ani de insolență față de știință (adaug și cultură), politicienii români învață (oare?) acum câteva noțiuni noi: Ireversibil, Tardiv, Ireparabil. Dacă nu se comportau așa, înțelegeau mai devreme că știința te poate feri de de multe dintre lecțiile amare încasate post-factum.

  Tu ești printre aceia care le-au recomandat să lase insolența și ai sprijinit inițiativa în știință prin editura ta. O știu direct. Mă bucur să văd că scrii despre o ireversibilitate !!!

 2. Traian Says:

  Sa dea Domnu’ ca sa fi intrat pe drumul ireversibilitatii. Dar ce îmi este mie frica este ca vor avea loc convulsii mult mai mari pâna Basescu va fi debarcat (sau trimis cu pluta). Are ambitia si nebunia unuia care se va agata de putere pana la ultima sansa si acum înca are toate pârghiile puterii în mână pe care le va folosi cu malitiozitate.

 3. Andrei Says:

  Transa hipnotica a politicienilor, foarte bine spus in articol, nu mai functioneaza. Si eu cred ca se va schimba paradigma. Dar cine ia locul gol lasat de vidul de credit al clasei politice opintite in impotenta solutiilor??? Aceasta este intrebarea.

Adauga un comentariu