Jun 01

Când am plecat de aici, v-am lăsat săraci şi proşti, iar când am venit v-am găsit şi mai săraci, şi mai proşti! – Constantin Brâncuşi

La târgul de carte ce a avut loc săptămâna trecută, cel mai bine s-a vândut televizorul. Succes au avut Mihaela Rădulescu, Urzeala tronurilor – carte minunată ajunsă vedetă datorită ecranizării în serial de HBO şi alţi câţiva autori, figuri de serviciu pe micile ecrane. Nebăgate în seamă au rămas multe cărţi preţioase care nu-şi mai găsesc locul într-o lume întoarsă pe dos. Impostură şi valoare de-a valma în imensul malaxor care este televiziunea – expresia unei lumi din ce în ce mai puţin ordonate pe merit, în care entropia estetică metisează adevărul cu minciuna.

Un recent studiu european plasează România, ca de multe alte ori, pe ultimul loc, de data asta în ceea ce priveşte consumul de bunuri culturale (cărţi, teatru, cinema, concerte, muzee şi expoziţii), dar şi cu cel mai mic procent de scriitori sau artişti creativi (sculptori, pictori, compozitori etc.) din totalul angajaţilor. Dacă pentru alte categorii, precum consumul de săpun şi pastă de dinţi, bugetul familial, mortalitatea infantilă, cele mai proaste locuinţe…, ultimul loc ni se pare chiar şi nouă normal, chestiunea cu cultura nu prea ne pică bine, pentru că aveam senzaţia că suntem un popor super-cultural – mit ce părea de nedistrus. După ce mai întâi am aflat că 40% din români au ajuns analfabeţi, acum trebuie să ne resemnăm şi cu eticheta de cei mai puţini culturali dintre europeni. De resemnat ne resemnăm uşor, stă în felul nostru de  a fi, dar aveam nişte pretenţii, aveam şi noi o cărămidă cu care la nevoie ne băteam în piept. Acum ne-au luat-o şi pe-asta. Depresiv!

Concluzia statisticii europene s-a putut verifica cu ochiul liber parcurgând holurile din ce în ce mai mari şi mai libere ale Bookfestului. Standuri reduse ca număr şi suprafaţă, participanţi mai puţini, decimaţi de molima sărăciei, cumpărători răriţi, veniţi mai degrabă să admire, decât să-şi facă provizii pentru bibliotecile personale. Există termometre naturale pentru economie, indicatori empirici mai demni de încredere decât orice gargară a puterii. Cartea, felul în care ea se vinde sau nu, este un senzor fin pentru starea de bine sau de rău a puterii de cumpărare a românului. Cartea e un produs imediat dispensabil, de aceea a ajuns astăzi să nu mai aibă parte de cititorii pe care îi merită. Firesc pentru preţul pe care statul îl pune pe educaţie şi pe cultură, care se vede cel mai bine în salariile umilitoare plătite profesorilor, intelectualilor în general. Boc, Băsescu şi alţi decuplaţi de la realitate au ca măsură a stării economiei nivelul de vânzare a produselor pe care doar ei le consumă: maşinile  de lux, ceasurile şi bijuteriile scumpe, cadourile ministeriale pentru amante, hardughiile de case în care nu mai încap. În România numai furăciunile înfloresc tot anul, căci jaful n-a intrat niciodată în criză. De aceea guvernanţii afirmă senin că recesiunea e o amintire, că economia mai are un pic şi va dudui enervant de tare. În ochii lor pare că ne încăpăţânăm să nu trăim decent, refuzând să gustăm momentele de fericire din statisticile oficiale şi, culmea, avem şi tupeul să ne plângem. Nişte inconştienţi nerecunoscători, românii!

Prima oară când spectacolul cărţii de la Romexpo a fost unul trist. Cărţile arătau ca nişte copii părăsiţi, care aşteaptă cuminţi, dar zadarnic, să vină cineva să-i ia acasă. Asta nu a făcut ca indecenţa să absenteze, din peisajul târgului nelipsind intelectualii încorporaţi în solda puterii. N-au mai avut obrăznicia din anii trecuţi când se întindeau la nesfârşite dezbateri „culturale” cu preşedintele lor incultural. Aplecaţi de spate, ca orice slugă cu state vechi, cu privirea ascunsă în pământ pentru a evita să se confrunte cu scârba sau reproşul din ochii vreunui cititor, au turuit cu tupeu despre adevăr, despre libertate, despre valorile naţionale şi marea cultură română – vorbind numai despre ei unei colectivităţi dezbrăcate de discernământ, de puterea de a rezista atracţiei morbide pentru tot ce mişcă pe micul ecran. Delirul a fost atât de mare, încât tovarăşul de şpriţ filozofic al preşedintelui a perorat mai bine de o oră ridicându-şi statuie din vorbe în faţa unui public chinuit de căldură şi varice, dar care continua să se uite la el ca la un televizor cu sonorul defect, semnul mascaradei împlinite.

Trăim o epocă nu doar de mizerie, de umilinţă, ci şi de imbecilizare. Actuala putere politică este atât de distructivă, încât a stâlcit chipul românului, schimonosindu-l prin asemănarea  la care l-a forţat. Pe faţă i-a apărut atitudinea de idiot sigur de sine şi rictusul de mitocan şmecher. Dacă mai e o şansă ca ridurile sărăciei să se atenueze şi crisparea sărăntocului speriat de ziua de mâine să se diminueze, trăsăturile de incult vor putea fi cel mult mascate de grimasa strofocării de a minţi frumos. Marea reuşită a regimului Băsescu-Boc este de a ne fi deformat după chipul lor hâd, de a ne fi făcut asemenea desfigurării lor culturale şi morale.

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

9 Responses to “Cum e turcul, şi pistolul”

  1. Andrei Says:

    Depresiv, vorba dvs! Dar important este… sa nu va lasati deprimat. Nici noi nu o vom face in acest caz. Este important! Chiar daca vor citi poate mai putini, dar acestia vor STI sa citeasca. Vor fi foarte multi cu sapa, foarte putini cu MAPA. Selectia naturala romaneasca? Este posibil… Asa era si prin anii 40: o tara rurala. Asa suntem si acum: o tara cu gandire rurala. Pardon, rudimentara pentru ca nu vreau sa atentez la bunul simt al ruralitatii. Desi si pe acolo cred ca tot televizorul si faimoasa Raduleasca fac valuri in mintea oamenilor. Oricum, frumoasa radiografia dvs culturala! Bravo si sa nu va lasati! VA CITIM!

  2. oana pellea Says:

    Felicitari pentru articol!
    da…am fost…mici…un soare ce apunea dezolant peste o piata goala…un peisaj de sfarsit de lume…carti ce se simteau inutile…scrise de oameni ce se simt inutili…pentru oameni inexistenti…dintr o tara a nimanui ..la rascurce de nimicuri…ciudata senzatie de sfarsit de civilizatie. trist.trist.

  3. noriimei Says:

    Senzatia era, intr-adevar, ca si cum o lume se duce.

  4. cristian copilau Says:

    In fine!
    Iertati-ma ca indraznesc, ati putea renunta la mioriticul “plans de mila”?

    1. nu inteleg ce cauta Basescu si Boc in demersul acesta. Ati putea sa-i lasati deoparte cand vorbiti despre carti?
    2. Inteleg frustrarea unui dramaturg: Adica unei “dive” siliconate, ditamai HBO ii ecranizeaza un “ceva-ul” iar mie…..
    3. Incepe sa nu mi se mai para “impartiala” lira dumitale, d.le Nicolau. Ati gasit un mentor in Mircea Diaconu?

  5. ivanel Says:

    nu va impartasesc parerile
    e criza .cartea nu e subventionata de stat(editurile sint particulare)
    guvernul boc n-a creat 40% analfabeti in 3 ani de guvernare.e ridicol si simplist
    sa gasesti vinovatul acolo une iti e mai la indemina…

  6. ivanel Says:

    multumesc pentru nepublicarea comentariului.
    acum am o imagine clara a “obiectivitatii” dumneavoastra

  7. noriimei Says:

    Ultimilor doi comentatori: cam portocalii, domniile voastre. In rest, nu merita alte comentarii, caci nu sunt aprecieri ci doar munca de propaganda.

  8. monica Says:

    Pt Ivanel. E-adevarat ca Guvernul Boc n-a creat poate 40 la suta analfabeti in trei ani de guvernare, dar in trei ani de guvernare a creat un drum sigur spre imbecilizare si pentru restul. In momentul in care nu mai ai bani sa-i cumperi paine copilului si n-ai bani sa-l duci la medic, oricat de iubitor de carti ai fi, vei renunta la o carte si-i vei cumpara mancare. Iar de aici raul se propaga in valuri pe termen lung si foarte lung. Caci si copilul va fi pagubit de orice forma de cultura si vazand ca la asta se renunta cel mai repede la el acasa, va deveni un obicei asumat si la asta va renunta si el cel mai usor mai tarziu.
    Intr-un climat ca cel din Romania acestui moment nu mai e loc pentru carti si pentru chestii culturale… Au devenit un lux, pe care prea putini si-l permit. E o jungla si jungla asta a creat-o minunatul guvern caruia ii luati apararea atat de inflacarat. Despre asta e vorba, nu despre cei trei ani doar.

  9. ivanel Says:

    pentru monica

    nu iau apararea nimanui .asa cum am scris nu-mi place ca cineva sa fie invinovatit
    pe nedrept.niciun guvern n-a facut nimic pentru cultura in general si pentru carte in mod special.tirajele au scazut continuu din ’95 aproximativ si pina azi(nu e un fenomen nou).interesul pentru literatura adevarata a scazut si scade continuu(nu e un fenomen propriu Romaniei) Daca exista vinovati pentru asta nu trebuie neaparat cautati in actuala guvernare/ presedintie(niciun guvern
    respectiv presedinte n-au pus mare pret pe cultura din ’90 si pina azi)

Adauga un comentariu