Aug 12

Trăim un delir continuu. Farsa e la mare preţ, pentru că şi farsorii sunt cocoţaţi în scaunele puterii. Impostura se generalizează, jaful e singurul scop care-i mai împinge pe guvernanţi la acţiune. Odios peisaj din care fug toţi cei care îşi păstrează onoarea şi reprezintă competenţe umane şi profesionale! Fug de frică să nu fie confundaţi cu farsorii politicieni care i-au copiat în formă şi etichete, dar care, în fapt, sunt opusul lor. Autenticul se retrage din spaţiul public şi pentru că nu este căutat, dar şi pentru a nu fi confundat cu falsul ce a ajuns dominant. Începem să ne simţim jenaţi că avem un doctorat, din cauză că cei mai mulţi dintre politicieni l-au trucat, achiziţionându-l ieftin sau lejer, prin copy-paste. Ne ruşinăm că am ocupat cândva posturi publice importante, pentru că după noi au venit indivizi dubioşi profesional, a căror valoare a fost doar de membru de partid, de colaborator sau lucrător sub acoperire al serviciilor secrete sau, pur şi simplu, de abil jefuitor pentru gaşca de la putere.

În România, principala întrebare din mintea celor ce vor să acceadă la putere este „Ce-a mai rămas de furat?”. Dacă răspunsul este motivant, creşte şi determinarea lor, ştiind că, la capătul efortului electoral sau de confruntare politică, prada îi aşteaptă proaspătă sau deja culeasă, dar numai bună spre a fi jecmănită de la predecesor.

Aşa s-a întâmplat şi cu TVR. După şapte ani de jaf şi incompetenţă, televiziunea publică a ajuns în sapă de lemn, o instituţie unde „haosul e fără fisură”, plină de datorii şi incapabilă să mai genereze sinecuri şi şpăgi. De aceea, e nevoie de o restructurare profundă. Să i se reducă activitatea, oameni mai puţin şi mai prost plătiţi, dar în final să aibă de unde să ia caimacul cei care au pus mâna pe ea. Evident că fraza precedentă amestecă lucruri. Într-adevăr, TVR are excedent de personal care doar încasează salarii şi nu munceşte, managementul este ineficient etc. Printre acestea sunt amestecate lucruri, care nu se văd şi nu se spun, dar care sunt motivaţii chiar mai puternice pentru cei care-i decid destinul. Declarând că vor să o redreseze economic, de fapt o pregătesc şi să redevină aptă pentru rapt, pentru că nu-i schimbă condiţia de existenţă, nu-i schimbă regulile de joc. Obedienţa rămâne politică, la cheremul grupurilor de interese branşate la putere. În plus, toată această proiectată reformă dură este nota de plată pe care TVR şi angajaţii ei o vor plăti pentru furtişagurile conducerilor din ultimii şapte ani, pentru incompetenţa şefilor ei, care speră ca subiectul restructurării să acopere amintirea trecutului păgubos, la care au fost complici, şi ca nimeni să nu-i mai tragă vreodată la răspundere.

Plecând de la ipoteza tăierii emisiei unor canale şi, implicit, concedierea unui număr mare de salariaţi, fără a determina modelul optim de funcţionare în condiţiile unui buget de cheltuieli drastic redus, TVR Cultural a fost cel mai uşor de ucis. Nu face audienţe, deci nu iese de vreun comision din publicitate, emisiunile sunt neinteresante pentru şmecheri, achiziţia de programe specifice nu prea lasă loc de şpagă, mai apar şi nişte intelectuali care au opinii în răspăr cu cele ale politicienilor şi… consumă 1,7% din totalul bugetului TVR! Cu 1,7% tăiat din bugetul TVR se salvează salariile câtorva amante, mai rar soţii de demnitari, salariile unor consilieri şi ziarişti obedienţi. Toţi aceştia costă mai mult TVR, dar Culturalul trebuia ucis, ca să se arate lumii că se face reformă, să se vadă că s-au luat decizii, în contextul în care, de când s-a instaurat noul Consiliu de Administraţie, nu s-a luat nicio hotărâre care să reducă efectiv costurile, ci doar măsuri care, mimând acţiune, au lăsat senzaţia „fă-te că lucrezi”. Iarăşi o soluţie amestecată, iarăşi un haloimăs. Ministerul de Finanţe care vrea să-şi recupereze impozitele restante nu este interesat de câte canale TV se vor închide, de câţi oameni vor fi daţi afară. Pe Florin Georgescu îl interesează doar câte milioane de lei poate rambursa SRTv, în câţi ani şi dacă planul de redresare economică este realist. Atât. Restul e farsă, mult zgomot pentru nimicul care trebuie să le acopere nepriceperea şi furtişagurile trecute şi viitoare. Farsa incompetenţilor grobieni, care nu tresar la gândul că, prin dispariţia TVR Cultural, dispare singura televiziune alternativă la violenţă, la suburban, la comercialul care inundă toate micile ecrane. Singurul loc unde scările de valoare, aşa şubrede cum sunt, mai stau încă în picioare. Au găsit şmecheria că programele culturale vor fi preluate în grilele celorlalte canale supravieţuitoare. Praf în ochi şi premisa unui talmeş-balmeş care nu va avea nici o legătură cu programul unui canal dedicat culturii şi educaţiei. Cultura şi educaţia prin televiziune înseamnă rigori specifice, fiind nevoie de oameni dedicaţi, pe măsură, şi nu de amestecătură şi bifări formale.

Nu m-a surprins că unii membri ai Consiliului de Administraţie al SRTv, veniţi politic şi fără vreo relaţie anterioară cu domeniul, au votat pentru desfiinţarea TVR Cultural. M-a indignat trădarea acelor membri care nu conteneau să declame cât de mult iubesc televiziunea publică şi postul Cultural, mai ales atunci când primeau o sinecură nouă.

Într-o ţară în care numărul analfabeţilor creşte continuu, în care se consumă cele mai puţine bunuri culturale (cărţi, concerte, filme, teatru) pe cap de locuitor  din Europa, unde nivelul educaţiei s-a prăbuşit (rezultatele dezastruoase de la bacalaureat, nivelul de şcolarizare scăzut etc.), de unde elitele profesionale şi artistice (medici, ingineri, proiectanţi, softişti) fug pe capete, era firesc ca singurul post de televiziune care făcea rezistenţă în educaţie, în cunoaştere şi cultură să fie oprit să mai emită. E semnul că, dacă România nu mai poate fi mare, măcar să fie multă şi proastă.

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

19 Responses to “TVR Cultural, victima imposturii”

 1. iris Says:

  http://www.bacaoanu.com/5685/

 2. gadjodillo Says:

  As vrea sa facem cumva sa stringem rindurile.
  Sa postam toti linkuri catre toate textele despre aceasta nenorocire.
  Nu ca sa ne facem trafic, ci pentru a fi vizibili. Si poate reusim ceva.
  Azi, ritmul de semnare a petitiei a incetinint. Sper ca miine, cind lumea se va intoarce la serviciu, sa creasca. Si sa ajungem la 4-5 mii.
  http://gadjodillo.wordpress.com/2012/08/11/aurora-si-zenitul/

 3. victor ioan frunză Says:

  mă întreb, dragă domnule Valentin Nicolau, unde sunt acum purtătorii de papioane? de ce nu protestează ei acum?

 4. viola Says:

  mai erau concerte recitaluri,festivalul Enescu…ce se va intampla cu ele…CRED CA E GRESIT…din ce se spune,problemele financire,determina schimbari,dar chiar CULTURAL-ul???

 5. Georgeta Says:

  TVR Cultural este indispensabil, dar din pacate il urmaresc sporadic online. Se vrea desfiintarea din motive politice: mai usor reusesti sa sedezi un popor neinformat decat unul educat! Argumentele d-lui Florin Georgescu sunt blowin’ in the wind!

 6. „Spune NU desfiinţării TVR Cultural” - Agentia de carte Says:

  [...] Valentin Nicolau: “Plecând de la ipoteza tăierii emisiei unor canale şi, implicit, concedierea unui număr mare de salariaţi, fără a determina modelul optim de funcţionare în condiţiile unui buget de cheltuieli drastic redus, TVR Cultural a fost cel mai uşor de ucis. Nu face audienţe, deci nu iese de vreun comision din publicitate, emisiunile sunt neinteresante pentru şmecheri, achiziţia de programe specifice nu prea lasă loc de şpagă, mai apar şi nişte intelectuali care au opinii în răspăr cu cele ale politicienilor şi… consumă 1,7% din totalul bugetului TVR! Cu 1,7% tăiat din bugetul TVR se salvează salariile câtorva amante, mai rar soţii de demnitari, salariile unor consilieri şi ziarişti obedienţi. Toţi aceştia costă mai mult TVR, dar Culturalul trebuia ucis, ca să se arate lumii că se face reformă, să se vadă că s-au luat decizii, în contextul în care, de când s-a instaurat noul Consiliu de Administraţie, nu s-a luat nicio hotărâre care să reducă efectiv costurile, ci doar măsuri care, mimând acţiune, au lăsat senzaţia „fă-te că lucrezi”. (http://www.noriimei.ro/nori-de-furtuna/tvr-cultural-victima-imposturii/) [...]

 7. alina Says:

  a tot circulat o petitie pe care a semnat-o multa lume http://www.petitieonline.ro/petitie/spune_nu_desfiintarii_tvr_cultural_-p09100142.html

  insa e nevoie de mai mult de atat. mai multe proteste oficiale la nivel de ong-uri si institutii culturale. si organizate si proteste in strada :) pentru tvr cultural ies in strada. si ca mine mai multi. insa trebuie ca aceasta initiativa sa vina de la cineva cu vizibilitate.

 8. Mioara Says:

  Am urmarit mult CULTURAL nu si Tv 1…..S-ar putea transfera cultura la tv1, post ce poate fi urmarit de un public mai larg. Candva tv1 era si cultural /teatru, muzica, poezie, divertisment, film s.a./ Acum cred ca e printre cele mai putin urmarite, a fost politizat la fel ca ultimii ani 80. Actori de prestigiu, istorici s.a.au amintit mereu vremurile cand acest post satisfacea un public mare./

 9. Gion Says:

  Guvernele Boc I-V au sansa formidabila a unei imagini idilic-civilizate si culturale, in ciuda igasilor, ialomitienilor, udrelor, finelor-sulfinelor, etc.: imaginea unor guverne din perioasa TVR Cultural …

  Daca exista post-modernism, de ce n-ar exista si post-culturalism? Acum este vremea cand copy-paste-ismul isi poate arata muschii … ajungandu-se la Culturism. Putem desfiinta TVR Cultural si infiinta TVR Culturist, pentru ca asa se intampla la noi, taieri de 1,7% sunt urmate de noi cheltuieli de minim 3,4% …

  Doamne, taie-le mainile alora de vor taia TVR Cultural si ideea de TVR Cultural!

 10. Gion Says:

  Foarte buna intrebare, domnule Victor Ioan Frunza, “unde sunt purtatorii de papioane?”

  Nu stiu daca l-ati vazut vreodata LIVE pe papionu’-portdrapel: poarta papion si ar fi descult daca n-ar avea niste sandale in picioare (OMG!)

  Unde este asa-zisa societate civila? (adica societatea celor sub acoperire, in civil)

  Cu totii sunt mult prea preocupati sa-si linga ranile ICR.

 11. adelaida constantin Says:

  pentru prima oara ,la 54 de ani , mi-e frica sa vorbesc .
  Indiferent ce spun cineva se va supara … deja am prieteni care nu-mi mai vorbesc .
  Toata aventura TVR este o poveste repetata pana cand devine adevar – face parte din scenariu in care in Romania nu mai exista nimic si nimeni .
  In fiecare zi ni se spune ( avem si mici demonstratii penibile ) ca in tara noastra toate institutiile statului sunt praf . Lideri de opinie imprastie aceasta idee care are o singura consecinta : anarhia . Cui foloseste ? – si iar mi-e frica ,dar oricum nu contez in ideea generala asa ca am sa indraznesc sa cred cu tarie ca Romania este jucata la o masa de barbut pe miza mica – sa nu uitam intelegerea Roosevelt, Stalin și Churchill , 4-11 februarie 1945 , atunci cand s-a jucat la ruleta ruseasca Grecia sau Romania.
  Pana la scenarii externe vreau ca noi , romanii , sa avem incredere in noi , sa ne respectam legile , sa credem ca in spatele unor usi ale “institutiilor” sunt oameni , romani , care sunt demni ,isi fac datoria si izmele din fata usilor sau de pe langa gaura cheilor NU reprezinta pe nimeni .
  Chiar si in TVR … SINGURA SCOALA DE TELEVIZIUNE PENTRU TOATA PIATA MEDIA – suntem multi oameni demni care nu putem fi manelizati si nu stim si nici nu invatam …barbut .
  Atunci cand ati condus TVR – ati spus si chiar ati si reusit sa ne respectati si pentru o clipa am fost perceputi corect – suntem oameni demni care STIU ….ca Romania este o tara de oameni destepti,frumosi si care sunt forte importanti.

 12. alina Says:

  joi 16 august de la ora 19:00 la ateneu! se protesteaza impotriva inchiderii TVR Cultural! organizat de A.R.C.E.N! am aflat acum de pe facebook!

 13. Valentin Says:

  Barabas a avut rating mai mare decat Isus. Jandarmul acela a avut o premonitie cu celebra fraza “Sa bagam cultura in duba”.

 14. Deceneu Says:

  Absolut corect! Pe principiul: “prosti, da multi!” Daca nu ai multi, cine voteaza? Iar daca nu sunt prosti, cine te voteaza? Corect. Distrugeti TVR Cultural, dar lasati in viata Tvr Info, care, in opinia mea, are audienta sub TVR Cultural. Da, dar aici poate veni domn’ X, politician, sa ne mai impartaseasca din profunda-i intelepciune. TVR Cultural, vesnica pomenire!

 15. markus Says:

  gogule, uite care e chestia : eu unul n-am chef ca din BANII MEI DE ABONAMENT sa subventionez rahaturi fara audienta sau basisti la TVR INfo. punct

 16. ROMANUL Says:

  Sa aducem in fata tuturor lucruri mai concrete si nume, nume de oameni care sunt interesati in distrugerea TVR.
  SEFUL comisiei de restructurare al TVR este un anume domn zgabercea care cu ani in urma detinea firma izexim pe care a falimentat-o dupa ce nu a mai putut sa fie capusa pe la tvr ca urmare a unei schimbari de conducere.Este seful culturii pe jud constanta de ceva ani si se ocupa de stoarcerea (spalarea ) banilor de la consiliul judetean constanta si primaria constanta prin intermediul TV NEPTUN.Un exemplu FESTIVLUL CALATIS 2008 transmis de TVR nu a fost facut de un car al TVRului ( cu care costurile ar fi fost minime ) ci de o epava de car care nici ptr casare nu era bun, cu o calitate a imaginii si a sunetului catastrofice(impus de domnul zgabercea) ptr a fi varsati de la primarie si consiliul judetean 50.000 de euro ptr 8 zile de lucru in contextul in care carul cu care lucra de ex protv la dansez ptr tine costa 3000 de euro 2 zile deci 12000 de euro 8 zile la o calitate de exceptie.
  Cind exista izeximul ca firma si capusa tvr desi seful lui zgabercea incasa o groaza de bani nu dadea salariile angajatilor decit cu tiriita si asta dupa mai multe luni,nu platea taxele la stat ptr salariile lor etc, Sunt numerosi angajati care nici pina azi nu si-au primit banii si nu au reusit sa aibe pe cartea de munca anii sau lunile pe care le-au lucrat acolo.
  iNTERESELE ACESTUI PERSONAJ SUNT :
  1 SA SCOATA DIN UZ 3 DIN CARELE TVR CARE AU FOST RETEHNOLOGIATE IN ULTIMII ANI SI SA LE CUMPERE PE NIMIC EL DIRECT SAU PRIN INTERPUSI.
  2. SA DEVINA DIN NOU CAPUSA LA TVR , SA IMPUNA PERSONAJE LA EMISIUNI ( DE EX A IMPUS DE CURIND APARITIA LA O EMISIUNE RESPECTABILA “PROFESIONISTII” A LUI TICU ALEXE UN ALT PERSONAJ DIN GASCA CARE ERA PARTENERUL DE CAPUSEALA A LUI ZGABERCEA DE PE VREMURI.)
  3. EXTERNALIZAREA UNOR SERVICII PE CARE SA LE ACAPAREZE PARTIAL EL SI GASCA TICALOASA DIN CARE FACE PARTE.

  SA VEDEM SI UN PERSONAJ CHEIE DIN TRECUTUL TVR – PRESEDINTELE IMPUS DE PNL REGIZORUL TUDOR GIURGIU CEL CARE A INCEPUT INGROPAREA TVR : A VIRAT 17 LA SUTA DIN BUGETUL TVR CATRE CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI UNDE CAM 80 LA SUTA DIN PRODUCTIILE DIN ACEL AN APARTINEAU LUI SI SOTIEI. NU I-A AJUNS SI A PROMOVAT CATRE GUVERN O HOTARIRE CARE A TRANSFORMAT-O IN ORDONANTA DE URGENTA CA TVR SA VERSE 15 LA SUTA DIN BUGET CATRE CNC INCEPIND DIN ACEL AN.ASTA IN CONTEXTUL IN CARE PRIN LEGE TOATE TELEVIZIUNILE TREBUIAU SA VERSE CATRE CNC MIN 3 LA SUTA DIN BUGET. DAR LEGEA O RESPECTA DOAR TVR PTR CA PARTICULARII NU AU DAT LA CNC NICI UN BANUT NICIODATA. NUMAI CA LEGIUITORUL ONOR PARLAMENTUL ATUNCI MAJORITAR PSD – PNL A UITAT SA PUNA SI LIMITA MAXIMA ( STIPULIND DOAR MINIM 3 LA SUTA- MAXIMUL RAMINEA LA ALEGEREA PRESEDINTELUI CARE O FI ALA ALES TOT DE EI : CARE LA COMANDA SAU VREUN INTERES PERSONAL PUTEA SA VERSE DIN BUGET ORICIT AR FI VRUT DAR NU MAI PUTIN DE 3 LA SUTA).AICI A INCEPUT PROBUSIREA. APOI GIURGIU A RESTRUCTURAT DIND FEMEILE DE SERVICI AFARA SI EXTERNALIZIND SERVICIUL DE CURATENIE CATRE O FIRMA A UNUIA DIN MEMBRII FAMILIEI SALE. TVR NU NUMAI CA A ECONOMISIT CEVA CI TOCMAI A PIERDUT SI MAI MULTI BANI, CURATENIA FACUTA DE FIRMA FAM GIURGIU FIIND MULT MAI COSTISITOARE .S-AU URMAT APROAPE PAS CU PAS MODELELE DE DISTRUGERE A ORICAREI FIRME DE STAT, NUMAI CA PINA ACUM NU AU REUSIT SA O DISTRUGA.SE PARE CA ACUM COZILE DE TOPOR DIN PSD SI PNL VOR REUSI SI ASTA CU CONCURSUL PDLISTILOR CARE AU FOST INCAPABILI SA O GESTIONEZE SI SI-AU MAI ADUS SI EI NISCAIVA OAMENI SI AMANTE ETC.
  SPERANTA ESTE LA VOI CEI CARE CITITI ACESTE RINDURI SI CARE PUTETI SA VA OPUNETI . NU MAI LASATI TICALOSII DIN POLITICA SA NE DISTRUGA ASA CUM O TOT FAC DE 22 DE ANI

 17. Ecaterina Taralunga Says:

  Sa fim seriosi! TVR Cultural a fost ani de zile vaca de muls a lui Patapievici. Se mai uita cineva cine erau marii oameni de cultura prezenti pe post? Cine lipsea si ar fi meritat sa fie prezent? Asta apropo de textul de mai sus, de la care pleaca toate comentariile noastre…

 18. Nick V. Says:

  Da, suntem victimele imposturii… Daniela Zeca Buzura, directoarea TVR Cultural, este fiica generalului Buzura de la Ploiesti, cumnata lui Maior de la SRI si nora lui Buzura, care i-a lasat mostenire postul sau de la Institutul Cultural lui Patapievici…

 19. Radu Lămâie Says:

  Important este un program cultural pe TV national si nu canalul. Daca dispar toti smecherii de acolo si TVR2 devine un post cultural bun si nu un cuib de sinecuristi propagandisti, atunci a fost o miscare buna!

  Sunteti de acord cu asta domnule Nicolau?

Adauga un comentariu