Acum şapte ani, la presiunile dumneavoastră şi ale subordonaţilor politici, am demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR. La acel moment, făceam o fotografie sumară a situaţiei în care lăsam televiziunea publică: 20 de milioane de euro profit net pe anul 2004, 17 milioane de euro în conturi, sub 3000 de angajaţi, spaţii de producţie şi de birouri nou construite (mii de metri pătraţi), procesul de retehnologizare într-un stadiu avansat, operaţiunea de rebranding – o reuşită pe plan intern şi internaţional, poziţia doi-trei în topul naţional al audienţelor TV şi, cel mai important, faptul că angajaţii redobândiseră mândria de a lucra în TVR. Televiziunea Română devenise „imaginea timpului său”, ajungând o instituţie puternică şi respectată.
Astăzi, Televiziunea Română, pe care aţi aservit-o şi aţi umilit-o cum niciodată nu s-a mai întâmplat, înregistrează pierderi economice uriaşe, cumulează datorii de aproape 150 de milioane de euro, personalul este supradimensionat (3500 de angajaţi) prin angajarea ziariştilor obedienţi şi oferirea de sinecuri clientelei politice, audienţele sunt prăbuşite (tronsoane lungi de timp cu audienţe zero), este decredibilizată şi lipsită de respect public, iar lista dezastrelor poate continua. Un amănunt: actualul preşedinte-director general, Alexandru Lăzescu, a fost numit de dumneavoastră personal.
Cine e vinovat de ce s-a întâmplat în aceşti şapte ani? În primul rând Traian Băsescu. Aţi dispus aservirea TVR cu orice preţ, ordinul fiind executat de Mona Muscă şi Raluca Turcan, ajutate de un şir lung de cozi de topor, ce au beneficiat de colaborarea unora dintre şefii TVR şi de susţinerea unor acoperiţi din presă. Băsescu-Muscă-Turcan este triumviratul care a declanşat distrugerea TVR. Punând conducători incompetenţi, aţi obţinut garanţia fidelităţii lor, iar, ca recompensă pentru slugărnicie, le-aţi dat mână liberă la jaf.
Problema depolitizării TVR v-a fost doar un subiect de campanie electorală. După alegeri, v-aţi întrecut înaintaşii, subordonând-o politic şi mai mult, ca de altfel pe toate celelalte instituţii publice. Tot ce aţi reproşat cândva altora aţi făcut înzecit odată ajuns la putere: „corupţie la vârf”, trafic de influenţă, politizare excesivă, nepotism, impostură etc.
Aţi câştigat alegerile din 2004 cu sloganul „Dreptate şi Adevăr”. În fapt, lucrurile au fost exact pe dos, guvernarea dumneavoastră a stat sub semnul nedreptăţii şi al minciunii, pe fundalul unei stări conflictuale pe care aţi avut grijă să o alimentaţi permanent. Sloganul mai potrivit ar fi fost „Jaf şi incompetenţă”, pentru că în TVR, ca în întreaga ţară, asta s-a petrecut. Este uluitor cum în numai şapte ani au fost prădaţi aproximativ 150 de milioane de euro! Iată „eficienţa” regimului Băsescu şi felul în care s-a concretizat mult clamata „modernizare a statului”. Multiplicând situaţia dezastrului din TVR la realitatea celorlalte instituţii publice, avem dimensiunea ororii unei politici de destabilizare a structurii de rezistenţă pe care stă orice stat suveran. Dumneavoastră vă aparţin cuvintele care sună ca un blestem: „statul nu mai poate fi responsabil pentru fiecare dintre cetăţenii săi”, ce au declanşat cel mai crunt individualism, maximizând indiferentismul social. În fapt, aţi militat pentru un stat iresponsabil, condus de indivizi responsabili doar pentru propria lor îmbogăţire şi preocupaţi să-l menţină captiv cu orice preţ.
Nu aţi fost un preşedinte-jucător, ci un preşedinte-distrugător, spre nenorocirea multor români. Veţi spune că nu aţi făcut totul de unul singur, că la ruinarea sistemului public (mass-media, sănătate, învăţământ etc.) şi la haosul general din administraţie au contribuit şi alţii. Sigur că nu aţi demolat solitar, dar cei care v-au pus planurile în fapte au fost aleşi de dumneavoatră dintre fidelii incompetenţi şi şantajabili, deci uşor de controlat într-un sistem structurat după reguli mafiote, România cotropită fiind sistematic spoliată şi siluită. Dacă CSAT ar funcţiona normal, ar fi trebuit de mult să se autosesizeze de pericolul pe care l-aţi reprezentat pentru România.
Cine ştie de cât timp va fi nevoie să se repare dezastrul pe care îl lăsaţi în urmă? Sunt stricăciuni care nu vor mai putea fi vreodată îndreptate. Aţi degajat atâta ură împotriva propriei ţări, încât epoca Băsescu va rămâne în amintire ca un coşmar, trauma războiului pustiitor pe care l-aţi purtat aiurea cu propriul popor, o calamitate pe care aţi abătut-o asupra României într-o perioadă istorică în care i-ar fi putut fi mult mai senin. Niciodată nu au fugit din propria lor ţară atâţia români, niciodată n-am trăit atâta dezrădăcinare. De data asta, răul cu care românii s-au confruntat a fost nu numai imens şi perfid, dar a venit din interior, de aceea şi doare atât de tare, iar răul poartă numele dumneavoastră, domnule Traian Băsescu.
Dincolo de durerea de a vedea distrusă munca mea şi a colaboratorilor mei din TVR, vă sunt recunoscător pentru că, încercând să-mi faceţi rău acum şapte ani, mi-aţi făcut un mare bine, determinându-mă să mă întorc la vechile mele preocupări, departe de mizeria fizică şi morală care a înflorit, sufocând ţara în epoca Băsescu şi, pentru asta, vă mulţumesc.
May 28th, 2012 at 6:51 pm
Perfect adevarat ceea ce spuneti, pe toate planurile argumentarii. Dar, ce solutii sunt? Acum nu exista niciun politician pe care personal l-as vota, toti sunt o apa si-un paman. Mie mi se pare ca Romania este condamnata sa intre intr-o gaura neagra a ignorarii si a ignorantei unde cei ce fura vor fura, iar cei care muncesc, o parte vor ramane caci nu au alta solutie, iar altii vor pleca in strainatate. Caci oricum ar fi in strainatate – cei care stau stiu despre ce vorbesc – sunt si lucruri normale. O situatie normala, nici mai bine, nici mai rau. Oare politicienii romani se vor gandi vreodata la normalitatea din tara fara sa mai fure si sa incerce doar sa faca ceva pentru binele public. Democratia in Romania nu e pregatita pentru asa ceva.Furatocratia a fost, este si va fi la putere in Romania. Cine nu e furatocrat are putine sanse sa faca ceva. Oricum, felicitari pentru curaj si pentru munca. Dar optimismul meu e din ce in ce mai moderat in privinta puterii civice, deci…nu vad deloc solutii.
May 28th, 2012 at 6:55 pm
La acest link http://www.lemonde.fr/culture/article/2012/05/17/silence-pompei-s-eteint_1703187_3246.html avem nu doar un exemplu de jaf si coruptie pe meleaguri mai “salubre” decat ale noastre, dar si dovada clara ca peninsularii se “trag” din daci, traci, … laci …, adica tocmai “dovada stiintifica” ce lipseste din filmul “Dacii – Adevaruri tulburatoare – Documentar 2012 HD” – http://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58 …, in care cu adevarat tulburator este doar amatorismul …
Ceea ce se intampla la Pompei, se intampla in fiecare fibra a “afacerilor cu statul” dambovitean (mai există oare statul român?!), prin urmare Ei se trag din Noi, nu Noi din Ei (“capitalizarea” pronumelor anterioare subliniaza clasele politice “responsabile”, iar nu electoratul iresponsabil …) …
“Liber la jaf” se da de mult mai departe si mai de sus …
May 28th, 2012 at 9:36 pm
@George Abilitatea de a distinge între lucruri, ”de a observa și face asemănări și deosebiri valabile și morale” este sursa libertății și demnității. Credeți că o atitudine distanțare până la o sferă de la care nimic nu se mai poate distinge este aceea cu care s-ar putea rezolva ceva? Sau este chiar aceea cu care sunt serviți ideal chiar cei au creat dezastrul și au întreprins jaful? Nu toți sunt la fel. Cel puțin între conturi și proprietăți sunt uriașe diferențe ….
May 29th, 2012 at 7:18 am
[...] Dincolo de durerea de a vedea distrusă munca mea şi a colaboratorilor mei din TVR, vă sunt recunoscător pentru că, încercând să-mi faceţi rău acum şapte ani, mi-aţi făcut un mare bine, determinându-mă să mă întorc la vechile mele preocupări, departe de mizeria fizică şi morală care a înflorit, sufocând ţara în epoca Băsescu şi, pentru asta, vă mulţumesc. (Valentin Nicolau) [...]
May 29th, 2012 at 7:19 pm
De ce nu spuneti, domnule Nicolau, ca “profitul” realizat in vremea dumneavoastra rezida in obligatiile neplatite catre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si ca, ulterior mandatului dumneavoastra, TVR a pierdut procesele intentate de acestea si a fost obligata la plata retroactiva a mai mult de 10 milioane de euro?
May 29th, 2012 at 7:48 pm
@sorel: De obicei nu raspund la travestiti sau mascati, dar acum fac o exceptie. Faceti doua afirmatii false, dovedind ca nu stiti nici macar notiuni elementare de contabilitate: 1. obligatiile catre organismele de gestiune, daca ar fi fost obligatii s-ar fi reflectat in calculul profitului, numai ca ele erau sume solicitate de respectivele organisme (partinitor calculate, evident in favoarea lor) si aflate in litigiu. In perioada mandatului meu s-au rezolvat si platit sumele pentru trei ani de dinainte pentru care castigaseram procesele; 2. repet, in perioada mandatului meu s-au castigat procesele, la cativa ani dupa (aflati dumneavoastra cine era pdg atunci) SRTV s-a retras in mod curios din procese si s-a obligat singura sa plateasca neconditionat tot ce i s-a solicitat! Aici e buba!
Nu mai colportati lucruri pe care nu le intelegeti, va rog.
May 29th, 2012 at 9:39 pm
@Andi. Aveti dreptate, nu toti sunt la fel. Dar aceasta diferenta dintre conturi, nu se reduce oare la imposibilitatea unora de a fura mai multi decat ceilalti, sau, in cel mai fericit caz, de a fura mai destept, mai echilibrat, sa nu dea de gandit? Oricum, eu cred ca singura sansa de a se face ceva intr-o institutie ca TVR -sunt sute ca ea de stat – este o conducerea data pe mana unui manager care a lucrat in privat. Care a facut ceva in privat. Care a construit ceva. Domnul Nicolau are de cateva decenii un lucru clar: stie ce inseamna economia de piata REALA. Stie ce inseamna CIRCUITUL banului in economia reala. Cred ca sunt mii de oameni ca dumnealui in tara, iar acestia trebuie sa preia managamentul “privat” al mamutilor de stat. Nu politrucii, ci oamenii din economia reala, cea cand pierzi mult, cea in care castigi, cea in care cladesti ceva. In Romania e praf si pulbere deoarece acesti manageri privati se lupta in economia reala, zi de zi, ca sa supravietuiasca uneori, iar institutiile de stat cheltuie bezmetic banul public. Pana la moartea mea voi fi respectuos si fidel fata de acesti manageri privati care nu dorm noptile pentru ca firmele lor sa nu concedieze, sa nu falimenteze. Ei nu sunt abonati la banul public. Iar TVR si celelalte firme de stat TReBUIE sa aiba manageri confirmati de munca in economia privata. Caderea Romaniei si jaful sunt sustinute tocmai de aceasta IRESPONSABILITATE a conducatorilor politruci care NU STIU cat de greu e sa castigi un LEU curat, cu sudoare. Un manager privat va sti ce inseamna BANUL si VALOAREA sa.
June 3rd, 2012 at 9:00 am
[...] Valentin Nicolau [...]
June 4th, 2012 at 12:03 pm
Domnule Nicolau,uitati ca si dvs.plateati f.slab artistii. Despre achitarea datoriilor
catre Credidam sunt multe de spus.Daca ati platit ceva ati facut-o numai obligati de sentintele judecatoresti definitive.Nici succesorul Sassu nu s-a achitat de toate datoriile, desi s-a acceptat si reesalonarea in mai multe rate. Dece a fost nevoie sa mai construiti un bloc in curtea televiziunii, ca sa faca Mircea Radu afaceri cu firma
lui si cu Dan Manoliu+aparatura si oamenii tvr in emisiunea INTRECEREA ANILOR? Ati achizitionat autoturisme straine pentru salariatii obedienti – vedeti ce marci sunt in curte – desi din productia romana existau modele pentru toate actiunile respective.Ce cauta TVR Info si TVR3 + cele regionale in Criza ?
June 15th, 2012 at 3:25 pm
Sunt unul dintre angajatii mult hulitei televiziuni publice. Ca multi alti colegi cred ca ati fost CEL MAI BUN PDG al TVR. Un sondaj de opinie in institutie i-ar face invidiosi, cred, pe cei ce se dau, astazi, drept politicieni. Din cauza lor si a presedintelui tarii suntem aici. I-ati stat in gat si va dorea “in formol”. Noi am pierdut din toata rafuiala cotrocenista, noi angajatii onesti. Ar fi ideal daca ati reveni in TVR. Unica sansa de salvare a institutiei. Va rog sa va ganditi la asta…