Jul 01

Unii dintre cei care au tras cu dinţii să revină în Consiliul de Administraţie al TVR nu au făcut-o pentru a acţiona asupra viitorului televiziunii publice, ci pentru a avea acces la documentele trecutului, la actele care le dovesc complicitatea la dezastru. În acest fel au posibilitatea să şteargă urmele sau măcar să le măsluiască. De aici şi graba cu care şi-au dorit să se instaleze şi să preia conducerea Consiliului şi, implicit, pe a secretariatului acestuia, acolo unde sunt depozitate stenogramele şi procesele verbale.

Obedienţa exemplar dovedită în mandatele anterioare, serviciile făcute politicienilor au determinat anumite partide să-şi trimită în Consiliu aceiaşi reprezentanţi pe care i-au avut şi până acum (şase la număr), fără să ţină cont de faptul că sunt aceleaşi persoane care au contribuit la prăbuşirea TVR. Având ca singură grijă obstrucţionarea oricărei tentative de a elucida cauzele şi de a identifica vinovaţii, renumirea lor este toxică pentru funcţionarea normală a noului Consiliu – motiv pentru care el este nefuncţional din prima zi, inapt să judece furăciunile şi neprofesionalismul din trecut, pentru că, în fond, ar fi pus în situaţia de a-i judeca pe şase din cei treisprezece membri. Conflictul de interese al celor re-numiţi este evident, iar starea de blocaj şi consumarea energiilor în lupte intestine vor secătui de putere o instituţie şi aşa vlăguită de jaf şi incompetenţă.

Fostul director SIE, Elwis Claudiu Săftoiu, şi ceilalţi doi angajaţi cu state vechi (prezenţi fără întrerupere în cele trei Consilii de Administraţie de la declanşarea declinului TVR) – Lucia Hossu Longin şi Sorin Burtea – alcătuiesc un triumvirat şi au propriile lor motive să facă parte din el. Despre primul se spune că a fost trimis de nişte liberali cu ochi albaştri cu misiunea să privatizeze o bucată de TVR, măsură ce va putea fi percepută ca „firească” în situaţie de criză, poate chiar ca o „soluţie salvatoare” – în ultimă instanţă, o banală afacere imobiliară. Pentru ceilalţi doi, singura grijă este să nu iasă la suprafaţă deciziile pe care le-au luat în cârdăşie cu Lăzescu – decizii cu iz penal, să nu se auditeze prestaţia conducerilor anterioare, să nu răzbată nimic din beneficiile dobândite din complicitate. Memorialul Furăciunii trebuie ţinut departe de ochii lumii, realizatorii lui reuşind să fie din nou în situaţia de a-şi încasa „drepturile de autor”.

Concluzie: pe unul îl interesează viitorul, pe ceilalţi, trecutul. Şi într-un caz, şi în altul, doar al lor, nu al TVR. Deşi Constituţia României insistă asupra rolului important al acestei instituţii, în ochii multora TVR e doar o pradă ca oricare alta.

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

6 Responses to “Memorialul Furăciunii la TVR – televiziunea de contra-informaţii”

  1. Claudiu Petringenaru Says:

    Uite ca mai exista si un om cu coloana vertebrala,care a demonstrat ca se poate face ceva cu TVR-ul tratat corect financiar si cu o politica buna de emisiuni. Acum aflam ca mafia imobiliara asi intinde tentaculele si peste aceasta institutie si mai aflam ca fostii si actualii membrii ai CA nu au nici gand sa puna umarul pentru salvarea acestei institutii pe care au muls-o ca niste capuse.Bine ca ne arata domnul Valentin Nicolau care este putregaiul adevarat, poate scos la lumina s-o gandi cineva sa-l curete, din politica sau daca nu macar noi salariatii sa ne unim in jurul lui si sa iesim in strada.Succes Valentin Nicolau si asteptam sa ne spuneti mai departe care sunt cauzele adevarate ale acestei scufundari fara intoarcere deocamdata sper!

  2. Decebal Basescu Says:

    Eu pe Saftoiu, nu stiu de ce, il suspectez de prostie cu premeditare. Vad ca in ultimul timp USL-istii au slabiciune pentru vechile slugi cotrociste, ceea ce ma face sa cred ca din noiembrie o sa vedem un film in reluare.

  3. Socrate Says:

    De vina pentru situatia creata sunt Victor Ponta, care a cedat TVR-ul PNL-istilor ( o mare pierdere pentu PSD ), si Crin Antonescu cu PNL-ul lui, care nu au oameni. Claudiu Saftoiu nu este decat sotul fostei sale sotii.

  4. Deceneu Says:

    Nu ma mira ca Saftoaica a dat divort de el, ca nu-mi inchipui ca ar fi fost invers! Corect, este fostul sot al fostei sotii. Habar nu am cat de priceput in ale business-ului este, dar imi inchipui ca nu-i deloc. Aici trebuia un om care sa stie sa scoata din gaura tvr-ul, nu sa ii faca o alta nou nouta. Sunt de acord cu ideea ca peneleii nu au oameni pentru televiziune. Intrebare de baraj: daca faci din nou o boala mai veche folosesti un tratament care a dat rezultate sau te apuci de unele experimentaliste?

  5. Viorel Says:

    Problema este, dupa cum o vad eu, mult mai veche… T.Giurgiu era numit de PNL. A venit Sassu de la PSD. Apoi Lazescu din partea PDL. Cine pe cine sa traga la raspundere??? PSD este aliat cu PNL. Daca sar toti pe Lazescu… ca sa se apere da in vileag toate furaciunile celorlalti… Asa ca “o mana spala de alta si amindoua… fata”. Ca avem un Elwis cu capacitati manageriale dubioase venit de pe la Serviciile Secrete… nu trebuie sa ne mire… Un politruc si el… S-or fi bucurat sri-stii ca au scapat de el… Problema NOASTRA e ca desi noi avem salariile inghetate de multi ani si ne-a fost aruncata in fata “pisica” disponibilizarilor, am fost UMILITI! Discutasem cu colegii o idee… S-ar putea sa fie apreciata: o data la …3 luni, reprezentantii salariatilor ( ;) ) sa “vina in fata alegatorilor” si “sa dea socoteala”… Sa stim si noi ce fac pentru noi! Si sa incepem cu colegul nostru Burtea ca anul asta m-a sunat de doua ori sa-mi spuna “La Multi Ani!” dar niciodata de ziua mea…

  6. viorica Says:

    nu m-am asteptat sa nu fiti ales dumneavoastra ca sef la tvr

Adauga un comentariu