Registrul inferior al libertăţii de exprimare se rezumă la libertatea de a înjura. Dezlegând uşor strânsorile din presă şi dând tonul la invective, Traian Băsescu a generat exces de deriziune, transformând un atribut democratic minor într-o armă abil folosită: totul se converteşte în câinii latră, caravana trece.
Faptele guvernanţilor nu se mai judecă, nu se mai pedepsesc, nici măcar electoral. Tratate în cheie ironică, amendarea lor eşuează în lamentări plângăcioase sau batjocoritoare, rareori în suduieli veninoase. Deprins cu surogatele, consecvent în a trăi formele pasive de exprimare a conştiinţei şi supravieţuitor prin excelenţă, poporul îşi consumă furiile şi nemulţumirile ca pe un divertisment de care pare să fi ajuns dependent. Enervările amuzante, sarcasmele şi persiflările au ca materie primă propriile umilinţe la care puterea politică îl supune zi de zi. Satisfacţia astfel obţinută suspendă registrul expresiei autentice. Sublimarea durerii sociale în notă ridicolă – râsul-plânsul tradiţional românesc – e hrana supravieţuirii tăcute, dar şi inhibatorul reacţiei pertinente.
Libertatea vulgar înţeleasă degenerează în libertinaj democratic, spectacol consumat prin intermediul media. Dreptatea socială se face într-un talk-show, într-o ştire lungă şi acuzatoare şi se împarte odată cu hazul stârnit de comicăriile din programele tv sau prin difuzarea unui pamflet tăios. Atât. Opereta gălăgioasă acoperă tonurile grave venite din rărunchii societăţii. Ceea ce are cu adevărat semnificaţie este înăbuşit de larma zglobie a băşcăliei fără limite. Faptele reprobabile ale politicienilor sunt văzute ca năravuri demne de satiră, trădările guvernanţilor sunt percepute ca moravuri uşoare, ridiculizate caustic, dar condamnarea lor e amânată la nesfârşit. Democraţia frivolă e pe cale să ajungă dezmăţ zilnic şi pervers, lumpenului începând să-i placă să se lase siluit, fie şi pe burta goală, dacă i se dă voie să facă mişto.
Traducând pe limba celor mulţi Deşteaptă-te române! în Descurcă-te române!, preşedintele Băsescu a reuşit dezintegrarea morală şi dezmembrarea socială în populaţii tocmai bune de a fi duse de curentul doctrinar al masochismului popular. Statul condus de Traian Băsescu a devenit forţa de ocupaţie care a luat în stăpânire România.
Scriind, încerc să dezvălui, să explic, să determin reacţii de conştiinţe, dar constat că, în fapt, mai nimic nu se întâmplă. Drumul acesta pare să ducă nicăieri, cel puţin din perspectiva momentului – un nod în care istoria s-a prins şi nu mai poate înainta. Nervul social atrofiat, laşitate aşternută ca un îngheţ peste instinctul de indignare, peste voinţa de a schimba lucrurile. Senzaţia e că mulţi doar se prefac, că mimează dorinţa de a ieşi din promiscuitatea morală în care s-au lăsat târâţi. Am scris de atâtea ori despre aceleaşi cancere, despre aceiaşi ticăloşi, despre acelaşi rău care a îmbolnăvit trupul şi sufletul ţării, încât am tocit cuvintele. Am început chiar să mă repet. Simt că vorbesc la ziduri, dincolo de care convivii mei s-au ascuns să-şi apere singurătăţile. Îmi văd cititorii privindu-mă cu teamă din spatele ferestrei, voind parcă să-mi spună că şi ei gândesc la fel, dar că frica îi face inerţi. Regăsesc în jurul meu aceeaşi paralizie schizoidă şi complicitate surdă, aceeaşi vieţuire duplicitară, pe care le credeam vindecate de Revoluţie.
Toxice sunt şi excesele făcute de cei care pozează în critici nemiloşi ai regimului, în fapt şi ei contributori la hărmălaia libertăţii de fanfară. Îmi închipui cu groază zilele după ce actuala putere va cădea. Aceşti eroi ai gurii se vor legitima cu tăria cu care au înjurat, se vor erija în mari luptători care au învins hidra, cerând dreptul la a guverna şi o halcă grasă din corpul ţării. Vor revendica aceeaşi idee absurdă că reprezintă singura soluţie, doar pentru că au negat-o cu furie pe precedenta. Înjurându-i necondiţionat pe Băsescu şi gaşca lui, nu se legitimează mai mult decât dacă ar fi tăcut. Nu le justifică atitudinile patriotarde şi nu-i îndreptăţeşte să vorbească în numele celor care au fost cu adevărat copleşiţi de greul acestor vremuri. Lucrurile se amestecă încă o dată, revolta autentică şi lătratul contestatar otova. Vacarmul e maxim şi… caravana trece.
Totuşi, refuz să cred că nimic nu se poate schimba.
November 28th, 2011 at 7:30 pm
Asa este, uneori traim cu imprersia ca nimic nu poate misca opinia inghetata a publicului bun, a spectatorului la viata publica ce ar trebui sa devena actor. Publicul rau, cel josnic si murdar parca a acaparat toate mijloacele de comunicare in timp ce de la oamenii decenti si buni de la care ar trebui sa avem un feed-back nu primim decat tacere. Nu stiu daca sila sau altceva a inghetat publicul bun, dar stiu ca este necesar ca cei care mai scapa cate un gand pe ici pe colo sa nu dezarmeze. Daca si ei ar renunta cred ca nu mai avem nicio sansa.
November 28th, 2011 at 9:20 pm
Repetiţia e bună şi preferabilă abandonului în lehamite …
Şi eu refuz să cred că ne vom cantona, amorfi şi decerebraţi, în inerţie!
November 29th, 2011 at 10:22 am
Tacerea celor multi in fata acestui suvoi de opresiuni si batjocuri venite din partea guvernantilor, precum si mistoul celor care sunt dispusi ca sa deschida gura, nu sunt altceva decat expresia reala a unui exercitiu democratic de bun simt.
Omul simplu, omul care nu este inregimentat in nici un partid, omul care nu dispune de o functie de decizie care sa-i aduca un avantaj de un anumit fel (daca mai exista sefi de vreun fel care nu sunt inca membri vre-unui partid), nu are puterea cu adevarat intr-un sistem social democratic decat in clipa in care voteaza. Atunci este singura data cand omul simplu are puterea cu adevarat. In rest … nu are decat sa latre.
Iar poporul roman este tratat exact ca o masa electorala in continuu. Romanii sunt priviti de actualii si viitorii guvernanti doar ca electorat. Li se cere votul, iar inapoi primesc doar cei ce impart greul si responsabilitatea guvernarii ! Restul … nu au decat sa latre.
Omul simplu trebuie sa invete ca valoarea votului lui este cu mult mai mare decat un şperţ primit de la un partid sau altul inainte de alegeri. Acel partid ulterior îi va lua inapoi ceea ce i-a dat inzecit.
Schimbarea de gandire si de actiune la omul simplu este greu de produs.
Cei ce sunt in spatele manevrelor electorale fac apel, printre altele, la dorinta romanului de a fi mereu invingator, de a avea mereu dreptate, de a le sti el pe toate si de aceea doreste ca la alegeri sa castige calul pe care a pariat el. Si de aceea multi aleg ca sa voteze cu un partid care este in fruntea sondajelor de opinie; sondaje care ascund si ele o doza de manipulare din partea celor care le cer, le fac si le publica.
Exista o sansa reala de reusita si de schimbare de macaz in Romania, atunci cand multi oameni simpli si de buna credinta vor accepta ca sa voteze pentru un partid pentru ca asa cred ei de cuviinta (si nu pentru ca asa au zis la televizor, sau i-a zis primarul, etc), chiar daca acel partid nu obtine nici macar 4% din voturile totale … Acela va fi momentul in care ei vor castiga. Atunci cand vor fi dispusi ca sa piarda pentru un crez de-al lor, nu al altora !!
November 30th, 2011 at 4:43 pm
Foarte adevarat … Deşteaptă-te române! în Descurcă-te române!
November 30th, 2011 at 9:14 pm
[...] refuz să cred că nimic nu se poate schimba. (Valentin Nicolau)Bottom of Form [...]
December 2nd, 2011 at 4:19 pm
sper sa se schimbe lucrurile in bine cu tara asta
December 8th, 2011 at 11:18 am
[...] ci de comemorat o stare despre care a scris, şi pe care a descris-o magistral, Valentin Nicolau: Înjurăturile şi tăcerile unui popor umoristic şi răbdător Share this:FacebookRedditMoreDiggStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this post. This [...]