Dec 28

Nu am amintirea unei întâlniri cu Adrian Sobaru. Poate că ne-am intersectat pe holuri, poate chiar am schimbat cândva câteva cuvinte. Îl am acum în minte doar zburând… Am evitat mult să pun pe hârtie aceste gânduri, dar fapta lui m-a marcat, mi-a impus respect. Reacţia celorlalţi însă m-a indignat, iar tăcerea colegilor m-a dezamăgit şi m-a dezgustat.

Am spus de multe ori că TVR e o Românie în mic. Inertă, laşă, duplicitară, cu conducători cinici care se spală pe mâini, catalogând curajul ori disperarea drept nebunie. Într-adevăr, în toate societăţile alienate doar „nebunii” mai au curajul să spună adevărul. Ticăloşia conducătorilor merge până la „dărnicia” – ca semn al grijii purtate angajatului – de a-i oferi consultanţă psihiatrică în locul unui trai decent şi al unei vieţi demne. Mă apucă deznădejdea de fiecare dată când conaţionalii mei îmi aduc aminte că trăiesc într-o ţară unde curajul şi onoarea nu sunt nici pe departe preţuite, ci ajung fapte inutile, bune doar de ştiri senzaţionale. Nu provoacă treziri de conştiinţe, ci doar ochi puşi în pământ în cadenţă de turmă.

TVR a redevenit un monstru bleg, de aceea nu mă aşteptam să se ridice cu forţă în apărarea lui Adrian Sobaru. Dar nici nu-mi închipuiam ca toţi colegii lui să tacă. Speram ca măcar câţiva, cu care am lucrat şi despre care credeam că nu s-au vândut cu totul, vor avea glasul revoltat, vor face un minim gest de solidaritate. Tăcerea i-a făcut complici ticăloşiei. TVR nu a ajuns doar televiziunea cu ecranul cel mai mic, ci şi cu cele mai puţine caractere care-şi respectă demnitatea profesională şi umană şi n-o dau la schimb pentru un post de consilier, de realizator de emisiuni, de director, de supravieţuitor într-o instituţie-fantomă.

Preţuire şi admiraţie, Adrian Sobaru!

Sunt jenat că am condus cândva o instituţie care a ajuns în aşa decădere.

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

9 Responses to “Adrian Sobaru”

 1. Paul-Sorin Tiţa Says:

  Gesturi asemeni celui al lui Adrian Sobaru deranjează pentru că ne-am învăţat să fim o naţiune laşă, capabilă să accepte orice în aşteptarea unei ipotetice explozii a mămăligii prin detonare divină.

 2. Marius Mina Says:

  Scantei avem, umiditatea nationala abundenta , nu permite inca aprinderea focului.

  Respect !

 3. adelaida constantin Says:

  Domnule Nicolau, aveti dreptate cand va simtiti personal lezat de atitudinea fostilor colegi din TVR , dar dumneavoastra stiti mai bine ca altii ca aici exista o lege de functionare care ne face sa devenim institutia condusa de micul parlament din Consiliul de administratie . Asa cum functioneaza parlamentul… si tot ce-l inconjoara si mai ales sustine , asa functioneaza si aceasta institutie. Oamenii , angajatii de rand ai TVR seamana uluitor cu acea parte a poporului nostru care nu voteaza ( nu din lasitate ci pentru ca noi aici vedem ce altii nu vad : holurile TVR cu oamenii politici vorbind liber ). Stiu ca nu pe noi salariatii sunteti suparat , dar credeti-ma nu s-a schimbat nimic in TVR …asa era si cand erati dumneavoastra aici …doar ca acum de la distanta se vede mai bine .

 4. Marcela Feraru Says:

  In tvr sunt si oameni de calitate, dovada faptul ca bine condusa, tvr a reusit in vremurile bune sa concureze protv si antena1. Dar intr -adevar, tvr e Romania in esantion: romanii nu sunt lenesi, nici prosti, sunt doar creduli si prost guvernati.
  Jena ar trebui sa simta altii, doar ca organul necesar – bunul simt – le-a fost amputat.

 5. argus2010 Says:

  Daca Adrian Sobaru a ajuns sa va devina model, va recomand sa ii urmati exemplul.
  Cu o conditie, insa: dovediti-ne ca puteti fi (cel) mai bun!…
  Eventual, legati-l si pe Dinu Costache Patriciu de Dumneavoastra.

 6. noriimei Says:

  De ce va ascundeti identitatea? Las?

 7. stefania Says:

  Sunt momente in viata si in istorie cand disperarea si “nebunia”, in sensul in care o invoca dl Nicolau, sunt intr-adevar modele de urmat, dle/dna Argus. Dar numai cei care cunosc cu adevarat sensul/sensurile cuvantului OM, sau care macar se straduiesc sa le desluseasca, numai aceea pot intelege. Asa ca vorbele pe care le-ati scris va tradeaza cel mai bine neafilierea la aceasta tagma. Ce rost avea sa-si dezvaluie identitatea? E doar una dintre cele multe fiinte de plastic care populeaza in acest moment planeta si Romania, nesubordonabili cuvantului Om.

 8. Popateapa Says:

  http://www.facebook.com/home.php#!/editgroup.php?gid=184689954889820 V-as sugera sa va alăturați acestui grup și sa citiți:
  http://popateapa.wordpress.com/2010/12/23/remember-jan-palach/

 9. Popateapa Says:

  pe facebook este
  “Grup de sustinere a imaginii lui Adrian Şobaru”

Adauga un comentariu