Jun 15

Dragă Răzvan Butaru,

 Iniţiativa ta mă onorează şi, din multele mesaje primite în ultimele ore, înţeleg că ai polarizat adeziunea multor colegi şi asta după atâţia ani de când ne-am despărţit.

Am, totuşi, o nedumerire. Înţelegem, oare, exact care ar fi misiunea mea în cazul ipotetic că aş reveni în TVR? Sigur nu m-aş întoarce ca un magician  care să facă minuni salvând peste noapte televiziunea de la dezastrul în care se află. Dacă acum zece ani veneam pe un fond de normalitate, astăzi stuaţia este tragică la modul general, iar în particular, mie încă nu-mi vine să cred că a fost posibil un asemenea jaf în TVR. De aceea, ipotetic vorbind, aş veni ca un manager obligat să ia măsuri aspre într-o situaţie critică, disperată. TVR este ca un pacient adus la urgenţă, după ce a fost jefuit cu violenţă, aproape în comă şi care are nevoie urgent de operaţii. Îţi spun doar câteva măsuri care ar trebui luate fără ezitare şi apoi să meditaţi dacă unul ca mine mai este cu adevărat dorit:

- schimbarea acelora din conducere care au contribuit activ sau tacit la dezastrul actual;

- verificarea condiţiilor suspecte care au dus la pierderi financiare;

- concedierea surplusului de angajaţi care nu fac nimic, în afară de a încasa pe card leafa lunară;

- eliminarea agenţilor politici sub acoperire de „jurnalişti”;

- restabilirea criteriilor de salarizare, pe baza unor nivele obiective şi transparente de competenţă şi de management;

- repoziţionarea salariilor la nivele realiste, corelate cu mediul economic afectat de criză, având în vedere că unii angajaţi beneficiază de salarii nemeritat de mari în raport cu colegii lor;

- stoparea cheltuielilor aducătoare de comisioane pentru „elita” şmecherilor din TVR;

- reinstaurarea procedurilor de lucru, a ordinii şi a disciplinei de producţie;

Şi încă multe altele care nu vor fi deloc pe placul multor angajaţi din TVR, obişnuiţi să ducă o viaţă dulce, nefăcând mai nimic şi asta pe bani mulţi.

Nu ştiu dacă, după ce v-am spus toate astea, vă mai păstraţi opţiunea pentru soluţia Nicolau.

Important e că iniţiativa ta şi reacţia colegilor excede într-un fel persoana mea şi este semnul că în TVR se trezesc conştiinţe, că vreţi să încercaţi, fie chiar şi în al doisprezecelea ceas, să vă asumaţi destinul şi să nu mai trimiteţi în CA indivizi care ulterior să-şi reprezinte doar interesele personale şi care, după ce au dovedit câteva mandate la rând că au fost complici la dezastru, să vrea să vă păcălească încă o dată şi încă o dată…

Numai bine,

Valentin Nicolau

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Să redeschidem  TVR-ul

 

Scrisoare deschisă către colegii mei

De la bun început vreau să vă aduceți bine aminte de un nume: Valentin Nicolau. Să vă aduceți aminte ce și cum era TVR-ul la momentul debarcării, în 2005, a lui Valentin Nicolau. Apoi întorceți-vă brusc în prezent. Ați venit la serviciu, în Dorobanți nr. 191. Care este realitatea, astăzi, în 2012?

 

Astăzi Televiziunea Română, că vrem noi să recunoaștem sau nu, se află la un capăt de drum. Distrusă economic de succesive management-uri răuvoitoare, distrusă ca vehicul media, dacă privim audiențele, distrusă ca imagine, dacă privim la ce se întâmplă în jurul nostru, la ce se spune despre această instituție, pe aproape oricare canal privat de televiziune. Am fost conduși, cu rea voință și incompetență de președinți directori generali cărora nu le-a păsat de imaginea televiziunii publice sau de imaginea profesioniștilor din televiziunea publică. Niciodată, în ultimii șapte ani de zile, vreun  pdg sau vreun alt director din televiziunea română n-a deschis gura, n-a făcut vreun gest prin care să pună, sau să încerce măcar să pună la punct pe cei ce atacau sau atacă această instituție publică. Lor le-a fost bine. Nouă ne-a fost din ce în ce mai rău.

 

Astăzi Televiziunea Română este considerată o rușine națională, după cum fiecare dintre noi, cei ce lucrăm cu onestitate, totuși, aici suntem considerați  tot o rușine națională.

 

Numele meu este Răzvan Butaru și, dacă trebuie, sunt și eu, alături de voi o rușine națională. Sunt rușinea națională care timp de opt ani de zile am produs și realizat o emisiune care vorbea despre demnitatea omului simplu, a românului simplu. Sunt mândru că eu, o rușine națională, am produs timp de opt ani de zile o emisiune de televiziune , de rușine națională, despre demnitatea acestui popor, atât cât mai este el, aici, lângă noi.

 

Astăzi și ieri și alaltăieri și cu multe zile în urmă, zile adunate în ani, s-a produs o crimă: Crima din Calea Dorobanți nr. 191. A fost o crimă tăcută, aceeași zi de zi. Va fi și mâine la fel? Poate că ar trebui să vă gândiți bine.

 

Vă spun astăzi că depinde încă de noi să încercăm să nu lăsăm TVR-ul parcat la capătul de drum la care vor unii să rămânem. Azi totul este ras în TVR.

 

Poate că ar trebui să ne gândim bine și să plantăm o speranță în viitorul Consiliu de Administrație al TVR.

 

Poate fi Valentin Nicolau o speranță? Păi, dacă dăm la o parte orice altfel de considerente și ajungem la CONCLUZIA CĂ TVR ARE URGENTĂ NEVOIE DE UN MANAGER ADEVĂRAT, atunci răspunsul la întrebarea de mai sus este unul singur. Vă mai faceți iluzii în desemnarea diferiților candidați venind de pe la preșidenția României, sau de aiurea? Nu ne-au ajuns? Vrem cumva încă un politruc parașutat de nu se știe unde? Astăzi nu avem timp de experiențe. Mai bine încercăm să o luăm de la capăt cu un om care a dovedit că-i pasă de această instituție. Aduceți-vă aminte. Dați timpul mai înapoi și aduceți-vă aminte cum era înzestrată televiziunea română înainte de Valentin Nicolau! Cu ce mașini plecam la filmare înainte de Nicolau, cu ce cameră de filmare plecam înainte de Nicolau, cu ce salarii în buzunare plecam înainte de Valentin Nicolau?

 

            Astăzi nu se pune problema, din păcate, a măririlor salariale. Astăzi se pune problema supraviețuirii. Gândiți-vă cu cine vrem să continuăm. Casa este în flăcări, iar instinctul nostru de conservare, care ne ordonă să tăcem și să așteptăm cuminți, s-ar putea să ne joace o mare festă. Nu mă înțelegeți greșit, nu vă acuz de nimic, știu că fiecare dintre voi vă gândiți că puteți păți ceva, că puteți să vă pierdeți slujba, că aveți copii sau credite de plătit lunar. Sau și una și alta. Dar tocmai pe acest lucru mizează și ei. Cei cărora, pe bună dreptate, le cereți socoteală. Înțeleg instinctul de conservare al fiecăruia dintre voi, știu cum acționază asupra fiecăruia dintre noi. Dar instinctul de conservare nu vă spune, oare, că s-ar putea să fie oricum prea târziu? Că a trecut de mult momentul când nu mai aveați ce să pierdeți? Că, dacă se închide taraba, sau dacă brusc prăvălia devine foarte mică, mult prea mică, nu mai aveți ce apăra cu disperarea voastră rămasă anonimă?

 

Adevărul este că nu mai avem timp. Eu vă propun să determinăm și să susținem candidatura lui Valentin Nicolau din partea salariaților TVR. Pentru acest lucru este nevoie de semnătura voastră, alături de a mea pe această scrisoare deschisă. Dacă nu considerați mult prea rușinos să semnați alături de Răzvan Butaru în Televiziunea Română, vă rog să vă alăturați demersului meu. Vă asigur de un singur lucru: este cel puțin un demers cât se poate de onest.

 

Răzvan Butaru,

 

Realizator tv.

 S-a deschis lista de semnaturi NICOLAU in CA al TVR:

http://www.petitieonline.ro/petitie/valentin_nicolau_in_ca_al_tvr-p17379057.html

 

 

Recomanda sau printeaza acest articol

| Twitter | Printeaza

15 Responses to “TVR. Corespondenţe”

 1. Eugen Says:

  Corect. Noi angajatii care ne facem treaba si care muncim si pentru aia de iau salarii pe nu stim ce, va vedem intr-adevar ca un soi de Mesia. Ne-am saturat sa ne luam scuipati in freza si seminte in cap de la unii care se cred mosieri pe aici, ne-am saturat sa dam telefon ca sa se mature curtea si de fapt sa fim tinuti in jeg de niste “baieti” se stiu ei care, sa dam telefon sa se schimbe un bec si sa dureze 2 luni, sa cerem ceva la IT si sa dureze 2 ani si 6 luni (record absolut cred!!!!!!!!!). Pe vremea cand era Nicolau prezident, astea se rezolvau de regula in aceeasi zi de la reclamatie, maxim a 2-a zi si numai in cazuri exceptionale in aceeasi saptamana. Ne-am saturat ca unii sa fie angajati aiurea, pe bani multi, ba si mai mult, sa nici nu treaca prea des pe la munca CU CONCURSUL UNOR OAMENI DE BINE se stiu ei care. Ne-am saturat pur si simplu, si, logic, vedem revenirea dumneavoastra ca fiind salutara pentru omul simplu, angajat cu buna credinta care vrea ca atunci cand il suna telespectatorul sa auda cuvinte frumoase spuse despre munca lui. Vrem ordine, vrem performanta, si mai ales, unii dintre noi, nu stiu cati dar banuiesc ca sunt ceva sute, vrem canaliile pedepsite. PEDEPSITE! Vrem la conducerea institutiei asteia un om capabil sa ne redea mandria de a spune “lucrez la TVR”, iar dumnevoastra reprezentati pentru multi dintre noi o posibila solutie. STIM ca puteti, nu stim daca vreti. Stim insa ca nu e suficient, mai trebuie sa vrea si decidentii politici. Daca ei isi vor respecta declaratiile ca vor un TVR independent, ar trebui sa ia in considerare o posibila numire a domniei voastre la sefia TVR.

 2. G. Says:

  Eu sunt de acord cu masurile enumerate de dvs. Daca nu pune cineva acum perfuzia pacientului TVR…. atunci ar cam trebui sa ne pregatim de ce e mai rau. Imi pasa de TVR pentru ca la TVR am avut cele mai mari satisfactii profesionale. As putea cauta un colac de salvare, dar nu o voi face. E o obligatie sa dau si eu inapoi un pic din ce am primit. DA, AVETI SUSTINEREA MEA!

 3. Vali Says:

  Aveti si sustinerea mea. Sanatate si putere de munca.

 4. razvan butaru Says:

  Din punctul meu de vedere viziunea lui Valentin Nicolau este cat se poate de realista. Si singura solutie pe care o cred corecta pentru institutia in care lucrez. Dar eu sunt doar unul, ceilalti trebuie sa decida daca exista si alta cale.
  Pe de altă parte, dacă există măcar un profesionist, măcar unul singur să spună că TVR are nevoie de tine, atunci merită să încerci. Trebuie să încerci.
  Razvan Butaru

 5. nadia Says:

  Ziua buna cu respect, domnule Nicolau. Sunt unul dintre sustinatorii ideei ca dumneavoastra sa redeveniti pdg-ul TVR. Razvan va vrea in CA, eu zic ca salvator sunteti pe post de presedinte!.Cu cel putin o zi sau doua am scris pe blogul lui Damov ce vreau sa se intample in tvr si fara nicio modestie am scris aceleasi lucruri ca dumneavoastra.Sunt un profesionist si m-am descurcat in cele mai negre zile ale institutiei, adica am avut de lucru.Niste evaluari corecte n-ar face decat sa ne repuna in drepturi.Am postat sub pseudonimele invidia si ciuma bubonica, asta in cazul in care doriti si aveti timp sa verificati.Tot ce ne mai ramane este speranta si desi se spune ca moare ultima, nu-i adevarat! in ultimii doi ani ne-a murit in fiecare zi! Ne-am tarat bolnavi cu demnitatea si salariile strivite! am fost indepartati si tinuti ca servitori ai “unsilor” politici. Macar de-ar fi fost talentati! Daca nu vor vrea prea-puternicii zilei sa va numeasca PDG ne vom zbate sa fiti in CA! totul e sa fiti dumneavoastra deschis rugamintilor noastre. Cu tot respectul si cu speranta renascuta!

 6. bengy Says:

  Sunt un Mare Sustinator!

 7. Vlad Says:

  Buna ziua.Masurile propuse de dvs nu stiu daca pot fi puse in practica din motive lesne de inteles.lista cuprinde nume grele domnule Nicolau.multi au fost colabaratori apropiati.Sunt oameni lipsiti de omenie.deci pe scara evolutiva undeva in zona primate.

 8. Bogdan Ghiu Says:

  http://atelier.liternet.ro/articol/12052/Bogdan-Ghiu/Nu-avem-ce-desfiinta-Televiziunea-Romana-inca-n-a-fost-infiintata.html

 9. Ion Mihai Says:

  Domnule Nicolau,
  Este o realitate că vă bucuraţi se aprecierea salariaţilor care consideră extrem de importantă venirea dvs la conducerea SRTV.
  Dacă şi dvs îi iubiţi la fel de mult vă rog să ne protejaţi: nu candidaţi pentru un post în CA din partea salariaţilor!
  Dacă veţi accepta să reprezentaţi salariaţii, TVR va fi apoi ţinta unor atacuri constante (nu că acum ar fi scutită..)
  Sunteţi o persoană asimilată politic, iar votarea dvs de către angajaţii TVR ar putea da naştere la interpretarea cum că în TVR se face politică.
  Chiar dacă noi vă considerăm manager, adversarii dvs politici vă tratează ca pe un om politic sau asimilat politic.
  Ştiţi foarte bine că nu avem voie să facem politică în TVR şi că nu avem dreptul să ne exprimăm opiniile politice în cadrul instituţiei.
  Candidatura dvs la CA din partea salariaţilor ar putea fi interpretată ca afilierea salariaţilor la un partid politic, ceea ce ar fi dezastruos.
  Vă rog, să găsiţi altă modalitate de a putea intra în CA al SRTV, o modalitate prin care să nu expuneţi salariaţii oprobiului public şi al atacurilor politice!
  Vă mulţumesc!
  Ion Mihai – TVR Craiova

 10. Mariet Says:

  Aveti si sustinerea mea, va doresc multa sanatate si putere de munca. Eu nu am lucrat in TVR dar am lucrat cu dumneavoastra multi ani intr-o institutie pe care ati fondat-o si condus-o. Profesionalismul si mai ales corectitudinea va sunt o constanta oriunde v-ati dus, asa cum constant a fost si regretul cand ati plecat. Sunt sigura ca veti alege intelept. Mult succes!

 11. Iulian Says:

  In contextul in care “cineva – chiar si mai multi – trebuie sa faca ceva” si pentru ca numele Nicolau apare in discutiile legate de soarta TVR, cred ca daca Valentin simte ca trebuie sa revina, ca are un nou (si foarte serios) obiectiv, o va face ! Din cate il cunosc (as spune ca foarte bine), modul in care ia deciziile importante este foarte elaborat si poate greu de inteles pentru foarte multi. Important pentru el este sa isi gaseasca locul potrivit si tinta (acestea par a fi deja stabilite, fie si ca ipoteza de lucru) ! Cei care ii cer revenirea in TVR au vazut modul in care Valentin stie sa conduca o societate si au vazut rezultatele acestei conduceri. Bineinteles ca mi-as dori sa aud ca este din nou acolo, dar, plecand de la unele experiente anterioare, stiu ca nu va face concesii si ca va pune conditii draconice pentru a accepta ! Iar asta ar fi de inteles, pentru ca nu l-ar astepta decat o (alta) munca infernala !

 12. nadia Says:

  Ati vazut? Realizati ca de cand e TVR ,TVR nimeni nu a fost dorit, dupa debarcare, inapoi, cum sunteti dumneavoastra?despre majoritatea s-a spus:duca-se! sau :sper sa fie inchisi! Domnule, va dorim pentru ca stim ce puteti si ca v-a pasat de institutia numita Televiziunea Romana!! stim si ca vi se vor pune bete-n roate,(asta e expresia, nu-i cu roti!) probabil veti fi mintit si imbrobodit,sau cel putin se va INCERCA MINTIREA SI IMBROBODIREA. Se vor face presiuni si se va AJUGE LA AMENINTARI! sunteti un luptator,sunteti calit in lupte si ne aveti pe noi, cei care va dorim,alaturi. Va vom sta la dispozitie cu tot ce stim. Dumneavoastra veti alege ce aveti nevoie.Blogul dumneavoastra va deveni o sursa de informatii ca cel al lui damov,un blog pe care, tot ce a explodat acum, fusese spus cu mult inainte!Poate vi se pare aiurea, dar va sunt recunoscatore ca ati acceptat sa va depuneti candidatura. Va multumesc! DOAMNE AJUTA!

 13. G. Says:

  Domnule Nicolau, chiar sunteti deosebit! Ati inteles ca oamenii din TVR au nevoie de dv. si iata, aflu ca va putem vota in CA. Va angajati cu buna stiinta la ceva foarte greu cand ati fi gasit cu usurinta indeletiniciri mai putin stresante…. Tot respectul meu pentru gest. Va multumesc. Suntem multi care ne punem speranta in dv. SUCCES. Unii va vor critica, altii va vor lingusi… dar eu cred ca veti ramane vertical. Aceasta este imaginea mea despre dv..

 14. bogdan Says:

  as mai adauga la lista domnului Nicolau – eficientizarea proceselor tehnologice.

 15. Viorel Says:

  Bucuria ca sunteti alaturi de noi intretine speranta ca “tvr-ist” sa nu mai fie asociat automat cu “hot bugetar cu salariu nesimtit”… Iar primul pas ce ar trebui facut ar fi verificarea contractelor si tragerea la raspundere a celor ce au intretinut acest management defectuos (sunt naiv, nu?) Apoi ar trebui stopate “scurgerile” catre firmele (capusa) existente SI in TVR… Of, dar cite ar fi de facut… Cu care sa incepeti? Cu eliminarea colaboratorilor “de lux” si a consilierilor cu salarii sfidatoare? Citi dusmani v-ati face… Din informatiile pe care le am, Al. Sassu ar fi cerut un control al Curtii de Conturi dar raportul acestei institutii s-ar fi pierdut in drum spre DNA… Of… Oamenii au ajuns sa-si doreasca “sa vada singe”… Oricum, noua, celor ce muncim, ne-a cam ajuns cutitul la os… Va dorim succes si suntem alaturi de dvs. chiar daca masurile dure pe care le asteptam ne afecteaza si pe noi (mai mult sau mai putin…)!

Adauga un comentariu